lemon pound cake рецепт
Фунтовый кекс (pound cake)
ОПИСАНИЕ
Еще до выигрыша хлебопечки Panasonic SD-ZB2512 я нашла интересную информацию об этом кексе. А когда увидела в инструкции к печи в разделе «Рецепты сладкой выпечки» этот кекс (14), поняла — час настал. Это практически и есть фунтовый кекс. Почему он так называется?
В целом, вся выпечка строится на соотношениях. Если вы знаете правильные соотношения, вам не нужны рецепты. Используя одинаковое количество (по весу) каждого ингредиента, вы с легкостью испечете кекс, который известен во всем мире как Pound cake. В его названии и скрывается секрет: пирог готовится из четырех продуктов, каждый из которых весит по фунту (0,453 кг). Конечно, не обязательно печь такие крупные изделия. Главное, придерживаться заданных пропорций.
Если вы хотите приготовить простой, но идеальный кекс с масляным, чуть влажным, но в меру плотным мякишем, вам нужно только запомнить пропорции: 1: 1: 1: 1. За цифрами стоят четыре ингредиента: мука, сахар, масло и яйца. Начните приготовление с взвешивания яиц, поскольку все они разного размера и веса. И потом оставшиеся три ингредиента равняйте на этот вес.
Добавьте к базовым четырем продуктам любимые вами добавки: ваниль, какао, цитрусовую цедру, и вы получите свой авторский рецепт кекса.
Оптимального вкуса фунтовый кекс достигнет на следующий день. Тогда его и лучше всего нарезать на куски.
Если выпекаете его в духовке, то делайте это при 190°С 40–45 минут или до полной готовности.
Lemon pound cake рецепт
Войти
Авторизуясь в LiveJournal с помощью стороннего сервиса вы принимаете условия Пользовательского соглашения LiveJournal
Сегодня я покажу в подробностях,как приготовить Lemon pound cake.
Рецепт взяла от автора,мои изменения и примечания будут в скобках.
Примечание: В это раз кекс приготовила БЕЗ глазури.В таком варианте он мне больше нравится.Поэтому,этот пункт пропустила и на фото его не будет.
Перед тем,как начнёте печь Lemon pound cake,убедитесь,что все ингредиенты комнатной(!) температуры.
Итак:
1.Сразу можно разогреть духовку до 160° C. и подготовить форму: её следует смазать маслом и обсыпать мукой. Для того, чтобы поверхность была покрыта мукой, равномерно поворачивая встряхнуть форму.
2. В отдельной миске (венчиком) аккуратно смешать просеянную муку,разрыхлитель, соль, лимонную цедру. В другой миске миксером взбить сливочное масло и сахар до получения гладкой однородной массы (примерно 2 минуты).По одному добавить к маслу яйца, каждый раз взбивая.Добавить муку в 2 приема, каждый раз взбивая тесто до гладкости.
Выпекать до светло-золотистого цвета от 45 мин до 1 часа, в зависимости о духовки. Проверьте готовность пирога зубочисткой – она будет влажной, но чистой (у меня пёкся ровно 45 минут)
Готовый кекс сначала остудить в форме(10-15 минут),а потом он легко вынимается из формы.До полного остывания оставим его на решётке.
Пока печётся Lemon pound cake,можно (и нужно) заняться приготовлением глазированных лимонов
Этот процесс нужен для того,чтобы убрать ненужную горечь с цитрусовых.
В другую кастрюлю налить 250 мл воды, добавить весь сахар, довести до кипения, помешивая, чтобы сахар растворился. Добавить подготовленные ломтики лимона и варить до мягкости, чтобы стали полупрозрачные (35-40 минут)
Выложить ломтики на бумагу для выпечки. Остудить.
Если хотите украсить кекс,приготовьте Глазурь.Всё просто.
Смешать сахарную пудру с лимонным соком и полить ею уже остывший(!) кекс. Украсить глазированными лимонами.
Так же можно (по совету автора)пропитать кекс сиропом.Но и этот пункт я пропустила,так как на мой вкус,кекс не нуждается ни в какой пропитке.Он мягкий и влажный.
Вот вроде и всё.Ничего сложного,советую приготовить Lemon pound cake и насладиться вкусом.
foodclub_ru
Foodclub — кулинарные рецепты с пошаговыми фотографиями
www.foodclub.ru
Сегодня я покажу в подробностях,как приготовить Lemon pound cake.
Рецепт взяла от автора,мои изменения и примечания будут в скобках.
Примечание: В это раз кекс приготовила БЕЗ глазури.В таком варианте он мне больше нравится.Поэтому,этот пункт пропустила и на фото его не будет.
Перед тем,как начнёте печь Lemon pound cake,убедитесь,что все ингредиенты комнатной(!) температуры.
Итак:
1.Сразу можно разогреть духовку до 160° C. и подготовить форму: её следует смазать маслом и обсыпать мукой. Для того, чтобы поверхность была покрыта мукой, равномерно поворачивая встряхнуть форму.
2. В отдельной миске (венчиком) аккуратно смешать просеянную муку,разрыхлитель, соль, лимонную цедру. В другой миске миксером взбить сливочное масло и сахар до получения гладкой однородной массы (примерно 2 минуты).По одному добавить к маслу яйца, каждый раз взбивая.Добавить муку в 2 приема, каждый раз взбивая тесто до гладкости.
Выпекать до светло-золотистого цвета от 45 мин до 1 часа, в зависимости о духовки. Проверьте готовность пирога зубочисткой – она будет влажной, но чистой (у меня пёкся ровно 45 минут)
Готовый кекс сначала остудить в форме(10-15 минут),а потом он легко вынимается из формы.До полного остывания оставим его на решётке.
Пока печётся Lemon pound cake,можно (и нужно) заняться приготовлением глазированных лимонов
Этот процесс нужен для того,чтобы убрать ненужную горечь с цитрусовых.
В другую кастрюлю налить 250 мл воды, добавить весь сахар, довести до кипения, помешивая, чтобы сахар растворился. Добавить подготовленные ломтики лимона и варить до мягкости, чтобы стали полупрозрачные (35-40 минут)
Выложить ломтики на бумагу для выпечки. Остудить.
Если хотите украсить кекс,приготовьте Глазурь.Всё просто.
Смешать сахарную пудру с лимонным соком и полить ею уже остывший(!) кекс. Украсить глазированными лимонами.
Так же можно (по совету автора)пропитать кекс сиропом.Но и этот пункт я пропустила,так как на мой вкус,кекс не нуждается ни в какой пропитке.Он мягкий и влажный.
Вот вроде и всё.Ничего сложного,советую приготовить Lemon pound cake и насладиться вкусом.
Приятного Аппетита.
Italian Lemon Pound Cake
Italian Lemon Pound Cake is the only lemon cake recipe you will ever need! You are going to love the super moist texture and the rich citrus flavor.
The Italian Lemon Pound Cake is sure to have you hooked after just one bite. It really is that good! Every time I take this cake to a party it is always a huge hit.
Have you ever bit into a lemon dessert and instantly pucker up because the lemon flavor is so overpowering? You don’t need to worry about that with this recipe. It has the perfect balance between sweet and tart, so it is pucker free.
If you have a chance, try making the cake the day before you are going to serve it, because It tastes even better the next day!
Serve this Italian Lemon Pound Cake at a baby or wedding shower or enjoy it while sitting on the back porch on a quiet summer evening.
Who am I kidding, this cake would be amazing no matter where you are or who you serve it to.
With love from my kitchen to yours,
*This post contains affiliate links which means I receive compensation if you purchase something from these links.
Here are some of the items that I recommend for making this cake.
*UPDATE: I added 1 teaspoon of fresh ginger to the cake batter, because I felt like it needed a little bit of kick to the lemon flavor. It’s amazing how much of a difference it makes. Then I omitted the butter from the glaze, because the butter is very temperamental and can curdle. I brush the glaze on the warm cake and once it has cooled down, drizzle the lemon cream cheese frosting over the cake.
Italian Lemon Pound Cake
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 cup unsalted butter, softened
1/2 cup of sour cream
4 tablespoons lemon juice
1 tsp. of fresh ginger, minced
Zest of 2 lemons ( about 2 tbsp.)
1 teaspoon of vanilla
Pre-heat oven to 325 degrees
1. Sift flour, baking powder, and salt and set aside. In another bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in eggs, one at a time. Mix in the sour cream, lemon juice, vanilla, ginger, and lemon zest.
2. Mix half of the flour mixture into the butter mixture. Mix in the buttermilk and then add in the remaining flour mixture. Mix just until the flour disappears. Pour the cake batter into a bundt pan that has been generously sprayed with baking spray.
3. Bake for 70 to 80 minutes or until a knife inserted in the center of the cake comes out clean. Remove the cake from the oven and allow to cool for 5 minutes. Turn the cake over on a cake platter. Spread the lemon glaze over the warm cake so that the glaze can soak into the cake. Let the cake cool completely and drizzle the lemon cream cheese frosting over the cake.
Lemon Glaze
1 1/2 cup powdered sugar
3 tablespoon lemon juice, at room temperature
Lemon Cream Cheese Frosting
4 oz. of cream cheese, softened
1 tbsp. of lemon zest
1/4 cup of lemon juice
2 cups of powder sugar
Here are a few other recipes you might enjoy.
THE BEST LEMON POUND CAKE
This Lemon Pound Cake with zesty lemon glaze is perfect for Sunday afternoon coffee. It is moist, zesty and simply delicious! And this recipe includes step-by-step recipe video!
Lemon flavours are best for pound cake
Lemon flavors are very popular in my family. We love this zing in our afternoon coffee cakes. This is why you find on my blog that many delicious tangy recipes like:
This versatile recipe for lemon pound cake, can be adjusted to your liking by changing the lemon for orange or any other citrus fruits. We mostly love lemon, because it has the best aroma and it adds the perfect acidity to this butter cake.
Ingredients for Lemon pound cake
For the cake
For the Lemon glaze
TIPS & TRICKS
Keep ingredients always in room temperature
The first to remember is to have all your ingredients at room temperature. Butter, eggs, milk are very important to keep in room temperature when preparing batter for cake. I usually leave my ingredients at least 2 hours before I will bake.
Butter
If you don’t have a butter you can substitute with vegetable oil. The cake still be moist and fluffy, but not as much buttery. In this case you would start to mix sugar with eggs until creamy consistency and then add the oil in lemon and milk mixture.
Lemon zest
Lemon zest is the key ingredient in this pound cake and fresh lemon juice is very important in this recipe, it brings all that zing and aroma of lemon and this is what makes this whole cake so citrus aromatics. If you don’t have fresh lemons you can still use lemon extract as a substitute for lemon zest and store bought lemon juice for fresh lemon juice.
Substitutes for fresh lemon
In this case, instead of lemon zest use 1 tsp of lemon extract. And for lemon juice you follow the recipe as directed, using store bought lemon juice. Same case for the glaze, use store bought lemon juice, the quantity doesn’t change, follow the recipe as directed.
This is a quick flavourful coffee cake
This recipe for Lemon Pound Cakes takes 30 minutes to prepare and is fairly easy to make. Start preparing loaf pan 9 × 5 inches, butter and line with parchment paper and set aside. Preheat oven to 350 F / 180 C and place the rack in middle position of the oven.
Cream the butter with sugar. In a medium bowl start creaming/mixing the butter with sugar, until creamy. Then add whole eggs and mix well, until combined.
Now get ready dry ingredients. In another bowl, stir together all-purposed flour with baking powder, baking soda, salt and zest of lemon. Set this bowl of dry ingredients aside.
Prepare liquid ingredients. In a measuring cup mix together all liquid ingredients: lemon juice, milk and vanilla extract. Stir well to combine. Now we will be combining dry and liquid ingredients and mixing it into the creamed butter.
Alternate dry and liquid ingredients. Start adding into the creamed butter one third of the dry ingredients’ mixture. Mix it well to combine the flour with butter. Add one third of the liquid mixture. Always start to mix on low speed and increase the speed slowly. Always adapt the speed of the mixer. The flour or the liquids can easily splash out of the container, if you don’t start mixing slowly. Continue adding alternatively the dry & liquid mixtures, until you mix them all in. Scrape the sides of the bowl as well with rubber spatula to remove any excess of flour.
Pour the batter in prepared loaf pan and bake for 45 minutes in preheated oven. Keep an eye on the pound cake, especially for the last 10 minutes of baking. Ovens vary with temperatures, so if the top of the cake starts to brown, place a piece of parchment paper over the loaf pan, so it doesn’t burn. Once the lemon pound cake is baked, remove the pan from the oven and place onto the cooling rack for 10 minutes.
In the meanwhile prepare Lemon glaze for this deliciously smelling Lemon Pound Cake. In a small bowl combine sugar, lemon juice and milk and mix until smooth. If the glaze is too runny add more sugar and on the other hand if the lemon glaze is too sticky, add more lemon juice or milk.
Pour the lemon glaze or drizzle over the Lemon Pound Cake and let it stand for 5-10 minutes. You can decorate this Lemon Pound Cake with slices of fresh lemon or edible flowers for a perfect look. Now you can prepare a coffee and slice this beauty and taste it!
STORAGE OF LEMON CAKE
How to store lemon pound cake. If this amazing Lemon Pound Cake will survive the invasion of your family, you can store it in an airtight container. If you haven’t poured the glaze over yet, you may wrap it well in a plastic food foil. Lemon Pound cake well wrapped will stay safely in the refrigerator for up to one week. Or you can freeze it for up to 3 months, stored in an airtight container.