dolmio pasta bake creamy tomato рецепт
Приготовление соуса Долмио в домашних условиях: рецепты
Здравствуйте, уважаемые читатели моего блога. Сегодня мы поговорим о том, как в домашних условиях приготовить знаменитый итальянский соус из помидор Долмио. Это универсальная заправка для разных блюд, которая поможет хозяйке готовить разнообразное меню для своей семьи, тратя на это немного времени. Необыкновенный вкус этого соуса заставляет по-новому открывать самые известные блюда.
Как приготовить соус Долмио
Итальянский производитель Mars Food оберегает секрет приготовления своего знаменитого соуса Dolmio. О его приготовлении известно только то, что такая заливка готовится в три этапа:
Готовят его из помидор, специй, чеснока, лука и пряностей. В статье будет рассказано о базовом рецепте и о других вариантах приготовления такой зимней заготовки из томатов. Используя такую домашнюю заготовку любая хозяйка быстро приготовит вкусные рецепты блюд с соусом Долмио домашнего приготовления.
Зная базовый рецепт такой заливки, можно без особого труда приготовить известный итальянский соус своими руками в домашних условиях.
Это вкусное блюдо приятно есть в любое время года. Оно не только разнообразит и улучшит вкус первых и вторых блюд, закусок и салатов, но также сделает повседневную еду полезной.
Особенно хорошо идет такой соус зимой, когда из-за отсутствия свежих овощей ощущается недостаток витаминов.
Томаты помогают поддерживать в хорошем состояние сердечно-сосудистую систему и защищают от онкологических заболеваний. Этот овощ способен поддержать иммунитет, оказывая пагубное воздействие на болезнетворные микробы.
Помидоры хорошо разжижают кровь и не дают образовываться тромбам. Содержащийся в них пектин способствует снижению в крови плохого холестерина и нормализует давление. В томатах содержится группа витаминов В, которая поддерживает упругое состояние кожи и головной мозг. Серотонин помогает улучшить психоэмоциональное состояние
Приготовив на зиму вкусную и полезную заготовку из томатов – соус Долмио, можно на всю зиму создать запас вкусной и полезной заправки, с помощью которой можно разнообразить ежедневный рацион полезной и вкусной пищей.
Простой базовый рецепт соус Долмио предлагает приготовить из следующих ингредиентов:
В 100 г. такого витаминного соуса содержится всего 57 кКал.
В домашних условиях соус Долмио по базовому рецепту можно приготовить за 2 часа. Для этого нужно:
На основе базового соуса можно готовить другие разновидности Долмио, добавляя к такой заготовке нужные ингредиенты.
Соус Долмио рецепты
Итальянский соус Долмио можно приготовить из разных продуктов, используя в качестве основы томаты, болгарский перец и пряности.
Такой соус можно готовить с баклажанами, чесноком, специями. Со всеми этими продуктами помидоры отлично сочетаются, по-новому раскрывая свой вкус.
Классический рецепт Долмио
Основное условие приготовления такой заготовки – использование свежих ингредиентов и хорошая стерилизация банок. Иначе соус не сможет хранится всю зиму.
Для приготовления Долмио по классическому рецепту нужно взять следующие ингедиенты:
В 100 г. такого соуса содержится всего 85 кКал.
Приготовления включает в себя следующие шаги:
Рецепт Долмио со специями
Можно приготовить домашний острый Долмио, добавив в помидоры специи. В 100 г. соуса содержится 135 кКал.
Оригинальный рецепт с грибами и баклажанами
У рестораторов Москвы соус Долмио с грибами и баклажанами пользуется большой популярностью. С ним готовят многие блюда итальянской кухни.
Приготовить такую заливку можно и дома. В 100 г. готового соуса содержится 185 кКал.
Приготовление:
Соус Долмио для макарон
По рецепту приготовить соус Долмион для спагетти будет несложно. Нужно взять для такой заливки следующие ингредиенты:
В 100 г. такого соуса содержится 315 кКал. Соусом залить отваренные спагетти и подавать блюдо на стол.
Приготовление Долмио в домашних условиях
Для приготовления домашнего соуса Долмио в условиях собственной кухни не нужно особых приспособлений и дорогих продуктов. Все ингредиенты в осеннее время стоят недорого, поэтому можно сделать большой объем такой вкусной и полезной заготовки своими руками.
Заключение
В заключении небольшое видео по приготовлению томатного соуса в домашних условиях
На этом позвольте попрощаться до обсуждения следующей кулинарной темы. Готовьте Долмио дома и радуйте своих близких вкусными блюдами.
Паста с томатами
ОПИСАНИЕ
Быстро, просто и очень вкусно.
Пищевая ценность порции
Это тонкие, круглые в сечении, похожие на палочки или веревки (шпагат) изделия из теста.
Надземная часть этого растения выглядит как множество зеленых мясистых листьев-стрелок, а подземная — как сочная, крупная луковица белого или фиолетового цвета.
Чеснок — растение из семейства луковых с острым вкусом и специфическим запахом.
Сыр имеет тысячелетнюю историю, хотя до сих пор точно неизвестно, какой именно регион является родиной этого вкусного кисломолочного продукта. Предположительно местом его рождения можно считать Ближний Восток, где бедуины-кочевники в кожаных мешках перевозили молоко и первыми заметили, что тряска и жара не портили его, а превращали в сыр.
Лучшие помидоры бывают летом, начиная с мая, когда на рынках можно купить узбекские и азербайджанские помидоры, и по октябрь-ноябрь, когда уже наши московские помидоры поспевают и тоже становятся сладкими и мясистыми.
Is Dolmio Pasta Bake Sauce Gluten Free?
Dolmio Pasta Bake is described on the official website as follows:
Want to keep the family happy at dinner time? Then try our range of scrumptious DOLMIO® pasta bakes! Sit back and relax in anticipation of a deliciously creamy oven bake pasta dish your entire family will love.
Dolmio Pasta Bake is available in 4 main sauce flavours:
Is Dolmio Pasta Bake Sauce Gluten Free?
The Answer is: YES
Dolmio Creamy Tomato & Mozzarella Sauce For Pasta Bake
Tomatoes 81% (from Puree), Cream 9%, Mozzarella Cheese 3.%, Capsicum, Thickener (Modified Cornstarch), Salt, Sugar, Food Acids (Lactic, Citric), Garlic, Basil, Pepper, Oregano.
Allergens: Cream, Cheese. May Be Present Peanuts
Nutritional Information
Every 123g of sauce contains 2.6g protein, 5.1g fat, 9.5g carbohydrates, 5.1g sugar, and 595mg sodium. ( Source )
Related Posts
Dolmio Bolognese Sauce is identical to a bolognese pasta sauce that you’d make from scratch…
Prego Farmers’ Market is a popular sauce that is owned and distributed by the Campbell…
Worcestershire sauce is a fermented liquid condiment created in the city of Worcester in Worcestershire,…
Tabasco is a brand of hot sauce that is made and produced by McIlhenny Company…
Louisiana Hot Sauce is a brand of hot sauce manufactured by The Original Louisiana Hot…
Daddies Brown Sauce known as Daddies Sauce was launched in 1904. It is currently owned…
Leave a Comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Creamy Tomato Pasta
Share
This Creamy Tomato Pasta is made with fresh tomatoes and mascarpone. Ready in 15 minutes and so good. It’s the perfect weeknight dinner idea or even when company is coming. Serve it with your favourite pasta.
There probably isn’t anything that I prefer over pasta, especially a creamy pasta such as this Creamy Cheesy Baked Pasta or this Pasta Boscaiola with Mushrooms and Saugsage.
Creamy Tomato Pasta
To tell the truth I was originally served this pasta made with cream cheese, I was not crazy about it. I found that slight sour taste unpleasant. But that didn’t stop me from remaking it a bit different.
Yes, I decided to substitute the cream cheese with mascarpone, add a few more spices and let me tell you it went from meh to oh yes now that’s a good pasta dish!
How to make Creamy Tomato Pasta
What is mascarpone?
It’s a soft type cheese that is obtained from processing cream with the addition of a little citric acid, it originated from the Lombardy Region.
It is believed that the word mascarpone probably derives from “maschpa”, which in the local dialect means cream of milk. At one time it was only prepared during the winter months.
How to cook the perfect pasta
First start off by choosing a quality pasta, not all pasta is created equal! Choose your size, for a cream sauce either a long linguine type is good or even a short ridgy pasta.
Be sure to cook your pasta in a big pot of boiling water, the rule is 4 cups (1 litre) of water for every one cup (100 grams) of pasta. Be sure to follow the cooking time on the package. If the pasta is a little hard you can finish the cooking process in the sauce by adding a ladle or half of pasta water and continue cooking.
Be sure to cover the pot while heating the water, once it starts to boil and the salt and pasta have been added it should be cooked uncovered. The water should continue at a boil while the pasta is cooking, and be sure to stir often. Never add oil to the water while cooking the pasta, trust me it’s not needed.
I don’t know any Italian that measures their salt when adding to the pot of boiling water, but if you are looking for the exact amount, then it is 1 1/4 teaspoons (7 grams) for every cup (100 grams) of pasta. It should always be added as soon as the water starts to boil and never before.
Be sure to choose the correct pot for your pasta, never cook pasta in a low sided frying pan and pleeeeease do not break the long pasta.
As always mentioned be sure to cook your pasta al dente, remove it with a long handled colander, place it directly in the pan with the sauce add a little of the cooking water, be sure to saute it with the sauce for at least one minute on medium high heat.
Should you rinse the pasta?
Pasta should never, ever be rinsed. The starch in the water is what helps the sauce adhere to your pasta. And there are people who argue that under no circumstances should it ever be rinsed, even when making a cold pasta salad. Just drizzle a little oil on the cooked pasta to keep it from sticking and let it cool on its own.
How to store leftovers
Any left-overs should be stored in the fridge in an air tight container. Because it contains a dairy product, it should not be stored at room temperature. It should last 3-4 days in the fridge.
How to re-heat it
I reheat my left-over pasta in a frying pan, since this is a creamy sauce, I like to add a little milk to help bring back the creaminess. It only needs about 1 minute to heat and as the Italian says, it always seems to taste better the day after!
More Delicious Pasta Recipes
So if you are looking for a different kind of creamy pasta dish then I hope you give the Creamy Tomato Pasta a try. Buon Appetito!
Creamy Tomato Pasta
Pink pasta! Spaghetti tossed with a creamy tomato sauce that’s totally slurp worthy, this Creamy Tomato Pasta is silky and indulgent tasting but the tomato cream sauce doesn’t actually have that much cream in it!
Serve it as is, or use it as a base for your own add-ins. Try tossing through some shredded leftover Roast Chicken or Poached Chicken, or adding a handful of spinach.
Creamy tomato sauce for pasta
Is it pink? Or orange?
It doesn’t sound nearly as fun to chat to you about an orange pasta sauce.
I’m sticking with pink.
Pink tomato cream sauce!
“This pasta with tomato cream sauce is a less guilty way to get your creamy pasta fix!”
Tomato cream sauce – a healthier creamy pasta!
This is the first recipe I’ve made for my website after being away for almost a month, firstly on the annual RecipeTin Family trip to Japan, followed shortly thereafter by a trip with friends to New Zealand.
You would think that she who sulked so mightily when she found her jeans were just as snug post-trek as they were pre-trek would be inspired to be share some bright, fresh salads, “goddess cleansing bowls”, be converted to zoodles or cauliflower crust pizza.
But alas, no. She craves creamy pasta. 🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️
Well, at least this is a less guilty creamy pasta! There’s a generous amount of tomato cream sauce in this pasta (you’ll see in the video) but it’s mostly tomato and milk.
And actually, this can even be made without cream. Cream isn’t a pantry staple for me so I sometimes make the Creamy Tomato Pasta sauce just using milk and adding an extra dollop of butter to add richness.
I’ve provided the recipe plain which is how I usually have it, because it’s so lovely and saucy it deserves to be twirled and slurped just as it is. However, add-ins are entirely possible and I’ve provided some tips in the recipe for how to do so.
Try this with a fresh garden salad with a Balsamic dressing, French or Italian dressing on the side. If you feel like going all out, add a side of Better-Than-Dominos Garlic Bread or Cheesy Garlic Bread. Enjoy! – Nagi x
More ways to get your creamy pasta fix!
Pasta with tomato cream sauce
Watch how to make it
Hungry for more? Subscribe to my newsletter and follow along on Facebook, Pinterest and Instagram for all of the latest updates.
Pasta with Tomato Cream Sauce
Ingredients
Instructions
Nutrition Information:
Did you make this recipe? I love hearing how you went with my recipes! Tag me on Instagram at @RecipeTinEats.
Life of Dozer
Just like his Mama, he needs a creamy pasta fix every now and then too….
….. though I am happy to say his Mama doesn’t have this problem (Food Catching Chest Hair).
I believe you can make great food with everyday ingredients even if you’re short on time and cost conscious. You just need to cook clever and get creative!
Free Recipe eBooks
Join my free email list to receive THREE free cookbooks!
Related Posts
Pad See Ew (Thai Stir Fried Noodles)
Bangers and Mash (Sausage with Onion Gravy)
Really Quick Broccoli Pasta
Reader Interactions
Leave a Comment Cancel reply
135 Comments
Squeaky says
Beth McB says
Really quick and easy too. You have saved me from a rut of boooooooring dinners!
(& Please give Dozer pets from me, he is so cute.)
Jess says
Can I add beef mince? Would it taste ok?
Karina T says
I personally wouldn’t – I don’t think cream and pasatta would go well with beef. White meat would go well (chicken). I’ve made this sauce with prawns and it’s delicious!
Hils Elliott says
Good recipe, thank you. I used a stick blender when it was cooked for a completely smooth sauce.
Shea says
NT says
Clara says
Also, I was wondering if you have any tips on how I can freeze this sauce for later? I feel like it would go amazing with other dishes. Thanks in advance!
Jenny says
Would minced pork work with a creamy tomato sauce?? Generally don’t see it in creamy sauces..
Kasia says
Sharon Carter says
First time I had this type of sauce was when I visited my Sister in Germany. I love it, server over delicious Lasagna. There were a lot of Italian restaurants there.
Fiona says
Celia says
Wertygo says
Sharon Carter says
Add meatballs, I would simmer meatballs in regular sauce. Also any chicken would be good. I would pour over instead of add spaghetti in sauce.
Charlie says
Fran says
Darren Peel says
Narjes says